Apropå katastrofer.

Så satt och surfade runt om world trade centers attack, för hade pratat med Dan om det innan. Hemskt hur mycket människor som hoppade. Sen hamnade jag på sidor om Tsunami katastrofen i Thailand. Blev för deprimerande så tänkte slå av datorn. Tittar upp och ser headlines på tv, "BREAKING NEWS, TSUNAMI WARNING FOR HAWAII".

Inte lätt att fly från verkligheten, när det är just det, verklighet. Iallafall är de beredda, hela hawaii. Vilket är ju bra iallafall. Så de visar live tv, alla väntar på vågorna.

Jordbävning i Chile. 8,8 eller nått sånt? högt number iallafall. Snälla jord, håll ihop!

Nu säger de att vattnet är för lugnt. Lugnet före stormen? Jag undrar hur det känns att vara där, och bara vänta.

Håller tummarna och tackar gudarna för att jag aldrig varit med om en naturkatastrof. Ha en bra dag.




fortsättning på apropå yttepytte

Ja kära far, sverige är inte så stort längre i mina ögon.

Sverige har en befolkning på 9 miljoner. USA 300 miljoner.

Fick lära mig i World history att 8 miljoner människor i Amerikatt kan inte läsa eller skriva (3 procent)

Man skulle alltså kunna ta alla outbildade människor i USA, och byta ut dem mot hela sveriges befolkning!!
Har inte riktigt med saken och göra, men en rolig tanke när vi ändå pratar befolkning.

Tycker bara att det är lite roligt att ynka tre procent av amerikanerna, är lika många som alla svenskar i världen. Ungefär, plusa på en miljon.

Btw, Sverige har 99 procent läskunniga. Det är bäst i världen. Hejja Svensk utbildning!



Apropå yttepyttelandet

Efter musikalrepet idag när jag stod och väntade på min skjuts så började några från elko spela Dota - Basshunter i sin bil på högsta volym. Ja du, vet ni hur konstigt det känns att höra svensk musik här? Skrattade mest och frågade om de visste vad han sjöng om.

Av alla bra artister från Sverige, så är det basshunter som folk lyssnar på?

Vampyrerna i True Blood använder svenska som deras hemliga språk. Jag vet att det är pga av Alexander Skarsgård, men ändå.

Sverige är ett yttepytteland, känns konstigt när språket dyker upp överallt. Konstigt på ett fnissigt sätt.

Och ja, vi tog sex medaljer i Olympics också!

Du gamla du fria.. /Elin



Apropå nytt förslag om grundämnen

Det är inte likt mig att leka opinionsledare, men har man en blogg och åsikter så känner jag att det är bra att uttrycka sig.

Så läste nyss att det är ett förslag om att lägga in mer religion och historia i skolan. Men att man ska i religionkunskap värdeställa alla världsreligioner. Så att man läser lika mycket om Islam och Buddhism etc som Kristendom. Och de vill ta bort en del av den antika och medeltida historian i ja, historia.

Det tycker våran Utbildningsminister inte om. Men hallå, varför då?

Religioner är en stor del av kulturen överallt, och visst kan det låta rimligt att lära sig mest om kristendomen eftersom det är den dominerande religionen i Sverige. Men genom att göra det så blir det lite "Det här en den rätta religionen, och de andra är vad andra människor har fått för sig". Inte för att det är det ämnet försöker säga, men det blir lite så ändå. Vi lever och lutar mot en tid då olika sorts människor blandas hejvilt. Jag tycker man ska ha lika stor förståelse och respekt för kristendom som någon annan religion. Förståelse förminskar främlingsfientlighet. Det är ju inte precis svårt att lära sig mer om kristendom för de som vill det, kyrkor är inte så svåråtkomliga precis.

Och hur många gånger har jag inte hört och sagt själv att man borde få veta mer om ny historia. Vad som har hänt i världen idag. Allting tar ju slut efter andra världskriget och den stora depressionen. Väldigt viktiga händelser, men tiden slutade väl inte att gå efter 1950? (okej, gissning, har ingen aning om när depressionen slutade. Jag och årtal..)
Tror att det finns ganska viktiga händelser och krig i de senaste 50 åren också.

Självklart ska man ju inte ta bort den gamla historian, men ge plats åt nytt är bra. Tycker jag.

Okej, religion och historia är dötrist att studera. Tro mig, jag har minst 2h historia varje dag, jag vet. Men även fast jag gnäller och bankar huvudet i boken så vill jag faktiskt veta. Men det är inte förrän det pratas om saker jag anser viktigt som jag spetsar öronen. (herregud, insåg nu att alver alltid spetsar öronen!). Okej, sidetrack. Och det jag anser viktigt är inte händelser som hände för flera hundra år sen, även om det må vara viktigt att veta grunden. Ge mig något som ger mig förståelse för nutidens rabalder och problem.

Oj kära nån, nu har jag hetsskrivit en bra stund. Tack för ni orkade läsa även om ni gav upp efter hälften /Elin.


Apropå att vara vaken


(Mister har aldrig passat så bra i sitt namn!)

Det finns dagar då man inte vaknar, då man bara kliver upp och verkar vaken (Bob Hansson). Idag vaknade jag faktiskt! Kanske för att jag också faktiskt somnade, vilket jag har svårt att göra när jag är så förbaskat snuvig.

Men hur som haver, det är trevligt att vara vaken. Som att man faktiskt är redo att säga "HEJ DAG!" och ta itu med sitt liv. Eller inte ens det, bara uppskatta det. Fick mig iallafall att istället för att slå på en tvserie,  så klädde jag på mig och började fiffla runt. Plockade undan i köket, städade rummet, pratade med Mister. Ingen hetsstädning precis, tar min tid att bli distraherad också. Njöt av solen en stund innan den försvann bakom molnen.

Dessutom har jag otroligt mysiga tjocksockar på mig.

Vet inte riktigt vad jag försöker komma fram till. Kanske att jag gillar att inte vara lat och trött.

Ja, det låter bra. Tjingelingen!


Apropå vampyrhysteri

En del av mig vill säga att jag är så himla less på allt med vampyrer nuförtiden. Men det är så dumt, för den enda anledningen jag vill säga så är för att inte vara som alla andra. Men varför ska man bry sig om det egentligen? Bara för att ens intresse blivit populärt så ska man väl inte kasta det åt sidan.

Okej, inte för att vampyrer är kärnan i mitt liv, brukar ju föredra långa serier med fantasy-hjältar och magiker i ett land långt långt borta. Men modern fantasy är trevligt ibland (min påhittade titel för fantasy som utspelar sig i nutid.)

Anledningen till mitt defensiva inlägg är att jag börjat bli smått beroende av den nya tvserien, the vampire diaries.

Har jag rätt om att Sverige också börjat sända serien? Älskar.. ehm designen(?).. på vampyrerna, med blodsprängda ögon! Mycket bättre än Trueblood där de satt huggtänderna fel, så de ser ut som kaniner..








Apropå att vara tafatt men hyfsat lycklig

Jag säger bara www.nitsew.blogg.se/rocksyoursocksof (osynlig länk till vänster)

Kanske har Ekkin fått ett jobb som musiker?

Apropå Akademiker och övningsköra

Fick två academic awards idag! Samling för hela skolan och de nominerar de bästa studenterna i varje ämne.

Gissa vilka ämnen?

båda slutar på Art..

Jamen precis, helt rätt! Graphic Art I och Advanced Art. Gjorde en liten segerdans inombords, skakade hand med rektorn och tog fina papperslappar.

Förutom att leka med kritor så har jag nu börjat läsa in mig för att ta Driving permit. Man måste ta teori test innan man får komma ut på vägen.  Tänkte att man måste ju börja övningsköra, fyller ju arton snart!

Fast det är lite annorlunda här. Runda skyltar är varningar och fyrkantiga är hastighet. Samt att om man kommer till en oskyltad korsning så är det den första som kom till korsningen som får köra först. ingen högerregel. Märkligt tycker jag.

Tjolahopp! /E








Step into my dreams

Var och tittade på en Bandymatch. Av någon andledning var jag tvungen att gå ut på isen för att komma till andra sidan så jag kunde gå hem. För att undvika spelarna klev jag in lite, och hamnade väldigt mycket i vägen. Efter arga blickar så fortsatte jag vidare.

Tog en tidning på vägen, och såg hur det stod på framsidan: "A girl, Eliin, (stavat med två i:n av någon anledning) interrupted the game by stepping out on the ice and ruined the scores for both teams". Tyckte det var väldigt pinsamt och kände hur jag ville förklara för någon att det inte var meningen. Samtidigt som jag var fascinerad att de kunde skriva så snabbt om det.

Så gick hem och när jag öppnade ytterdörren stod jag kvar och tänkte hur konstigt och coolt det var att även om jag var långt borta från hemifrån så såg husets insida likadant ut, förutom möblerna. Sen började jag titta mig omkring och insåg att jag var hemma, i Sverige. skorna i hallen, den bruna byrån, hallspegeln. Sofforna i vardagsrummet. Allt var väldigt detaljerad. Tänkte mest "nåväl, kan ju visa tidningen för syster när jag ändå är här". Så gick upp på övervåningen där jag hörde röster in till Fias rum. Där var mamma och syster och packade i en stor väska. Sa "hej" och både vände sig om och hejjade och sen fortsatte att packa. Tänkte att reglerna i "den här världen" är att jag inte varit borta, vilket kändes fint så lutade mig bara mot väggen och tittade på. Sen tittade mamma upp och sa "Det var längesen jag såg dig, hur länge sen var det du var här?". Jag svarade med en axelryckning "Det var nog ett tag sen."

Sen vände jag mig om i dörröppningen och vaknade upp i sängen.

Helt sjukt vad verkligt, och filmaktigt på något sätt. Känns som en typisk dröm från en film.


Apropå Socialism

Här publicerar man inlägg med en halvtimmes mellanrum..

Men läste just i min Economics bok, och såg att de hade en paragraf för sverige!

Det var mest skryt om vårt kära sociala skyddsnät. Länge leve socialismen!

Typ. Iallafall i rätt skala. Oj, det känns som om jag trampar på tår när jag pratar politik.

Amerika har 32% i skatter. Sverige har 56%. Näst högsta i världen efter.. Danmark kanske? Nån kunnig får rätta mig.

Känner mig ganska patriotisk just ni iallafall. Här sitter alla amerikaner och är arga för att de inte vill ha höga skatter, dyr sjukförsäkring och fånigt dyr utbildning.

ÄGD. skatter är väl inte så farligt, (vad vet jag egentligen, aldrig haft ett jobb) men om man kan utbilda sig till, ja vad som helst och inte behöver dö av ett brutet ben för att man inte har råd med sjukhus.. tja, det är väl ändå att föredra?

Dessutom har väl sverige haft hyfsat höga skatter en bra tid så att lönerna har anpassat sig efter? Så att man får mer pengar eftersom över hälften går till skatter.  Eller funkar det så?

Ibland önskar jag att jag inte var så liten och oerfaren. Ahja. Godnatt!






Apropå peacemärken x7

Vilken klantig dag det måstat vara. Tog iallafall bort 6 dubletter av förra inlägget nu.

Ingen aning vad som inträffade. Kanske hällde någon ecstacy i mitt te. Man blir ju tydligen lite på repeat då. (Oroa er inte, det kommer inte från erfarenhet)

Vilken otroligt tråkig trip det måste ha varit.


Apropå peacemärken

Anmärkte idag hur många det är som har peacemärken som tshirttryck..  och skor..och sjalar.. och örhängen. Inte bara idag, utan för en tid nu.

Så sa till Mika att "Det är ju märkligt hur stort peacemärken har blivit i fashion. Kan ju vara både bra och dåligt. Hm, mest dåligt eftersom själva symbolen tappar sin innebörd när folk bara ser det som ett fint märke. Samt att alla som verkligen jobbar för fred på jorden inte blir tagen seriöst längre, för nu är det inne att vara hippie."

Upptäckte sen att jag hade på mig ett linne med stor fet peace-symbol.

Hoppsan.

/Elin


RSS 2.0